dijous, 17 de maig del 2018

Aquisgrà, balneari romà i capital del Sacre Imperi

El primer viatge que vaig fer a l'estranger amb els meus pares va ser a regió de Renània-Westfàlia en Alemanya i vàrem visitar les ciutats de Colònia, Bonn i Aquisgrà.



Aquisgrà ja era famosa en temps dels romans per la qualitat de les seues aigües termals, de fet el seu nom ve del llatí Aquae Granni. D'aquell passat romà i termal encara hi queda algun vestigi, com són algunes restes de termes.


Però no sols els romans saberen gaudir de les qualitats de les seues aigües, als segles XVIII i XIX Aachen era una vertadera ciutat de balnearis, del que encara queden elegants edificis com l'Elisenbrunnen o font de Santa Isabel.



Fonts modernes envaeixen els racons de la ciutat, com també escultures entranyables que no passen desapercebudes per als vianants i turistes. La font del cercle dels diners simbolitza l'avarícia, la cobdícia, el mecenatge i la mendicitat i està alimentada per aigües termals.




L'església de Sant Foilà està a molt poca distància de la catedral ja dins dels carrers per a viaants. Ja existia al segle XI encara que l'aspecte actual respon més a la reconstrucció gòtica del segle XV i a la feta fa seixanta anys després que una bomba la destruïra el dimarts de pascua de 1944.


L'ajuntament de la ciutat ja el vàrem visitar fa anys i és on es donen els prestigiosos premis europeïstes Carlemany. Amb moltes reformes encara conserva certs elements del palau reial de Carlemany.


Però la joia arquitectònica i monumental de la ciutat és la catedral, que anà engrandint-se entorn de la capella palatina del palau de Carlemany. Aquesta capella d'estil carolingi, és del segle VIII i recorda molt l'estil bizantí.


En aquest lloc han sigut coronats multitud de reis alemanys i els mosaics cobreixen els sostres de les galeries que l'envolten són una vertadera meravella.


Cal destacar l'ambó, un púlpit recobert de coure, banyat amb or i decorat amb marfil i pedres precioses que regalà Enric II l'any 1014.


Carlemany fou canonitzat i descanonitzat tres-cents anys després (carlemany beat), les seues despulles es conserven en un espectacular reliquiari del segle XIII que s'exposa al presbiteri.


Les vidrieres són un autèntic espectacle de colors i van ser incorporades a la catedral a principis del segle XV.



Les vidrieres són un autèntic espectacle de colors i van ser incorporades a la catedral a principis del segle XV.


La visita del tresor inclou un passeig per un bonic claustre gòtic amb una impressionat font coronada per una alta agulla gòtica.


De les moltíssimes peces exposades la més coneguda és la del bust reliquiari de Carlemany fet en l'any 1350 en argent i recobert en or.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada