diumenge, 27 de desembre del 2015

El mercat de Nadal de Nürnberg, un escenari idílic

Nürnberg és la segona ciutat més gran de l'estat de Baviera i és ben coneguda per tota Alemània per les seues salsitxes, el seu pa de gengebre, el seu centre històric i el seu christkindmarkt.
Les salsitxes són menudes, blanques i molt especiades el pa de gingebre és una espècie de bescuit amb gingebre i trossos de fruites confitades, així que més que pa és un dolç o postre.
El christkindmarkt és la tradició de montar un mercat o fira molt estesa pel centre d'Europa que es celebra en temps d'advent, és a dir, durant el mes de desembre just fins a la nit de nadal. En les parades d'aquest mercat es ven artesania i articles de decoració nadalenca mentre es pot gaudir de la gastronomia popular i del vi calent especiat que en Alemanya es coneix com a glühwein.
L'ambient en d'aquestos mercats és realment bucòlic amb llums, ornamentació de Nadal, música popular i l'olor a menjar i espècies.





El darrer tour de l'any 2015 comença en l'estació de ferrocarril de Nürnberg que està ubicada just al costat del reconstruit centre històric perque cal recordar que sols el 10 % dels edificis de la ciutat van sobreviure al bombardeig dels aliats durant la segona guerra mondial.
El primer monument d'interés que apareixirà a la nostra vista és la torre de les dones o frauentor que està unida a les muralles de la ciutat. Al voltant d'ella es van construir, després de la guerra unes típiques casetes de parets amb entramat de fusta a mode de centre comercial que és realment bonic.


Després cal agafar la königstrassenque que ens conduirà fins al mercat de nadal passant pels monuments més imponents de la ciutat. El primer en apareixer és el Mauthalle, un enorme magatzem de gra d'origen gòtic de finals del segle XV que va ser reconstruit deprés de la guerra i que hui en dia conté tendes i més tendes.


Uns metres més avant en la Lorentzer Platz es pot gaudir de l'església més important de la ciutat, la de Sant Llorenç. La seua façana, delimitada per dues esbeltes torres gòtiques i rematada amb un imponent rosetó, és realment impressionant.


El seu interior de tres naus gòtiques és també digne de visitar amb multitud d'obres d'art, moltes d'elles daten de l'època mediaeval.


En la mateixa plaça i fent cantó es troba un curiós edifici que sembla una torre defensiva però que en realitat mai ha tingut aquesta funció perque es tracta del palau Nassauer.


I a escasa distància de la plaça trobarem el pont que creua el riu Pegnitz. Des d'aquest pont gaudirem d'un dels racons més fotografiats de la ciutat, el Heilig-Geist-Hospital sobre les aigües del riu. Aquest hospital fundat al segle XIV hui en dia és una recidència de gent major i durant la segona guerra mondial guardà les insignies del Sacre Imperi perque es pensà que era un lloc més segur que el castell.


En direcció nord ens adintrarem en la Hauptmarkt on s'instal·la el christkindmarkt. L'edifici més destacable és l'església de Santa Maria amb un estil gòtic més bàltic.


Encara que no té les dimensions catedralícies de l'església de Sant Llorenç té també molt d'encant amb una porta gòtica interior d'entrada totalment pintada.


Seguim el camí de pujada al castell, a mà esquerra i just davant davant de l'ajuntament podem observar l'arquitectura de l'església Sant Sebald, que va començar a construir-se al segle XIII encara que les torres gòtiques es completaren en el segle XV.


L'interior esà format per tres naus, la central és majestuosa, a més l'església poseeix dos cors i la tomba de Sant Sebald.


Deixaren la pujada natural al castell per desviar-nos cap a l'esquerra seguint sempre dins del possible el curs del riu per a anar descobrint una sèrie de ponts medievals.




Ara ja toca enfilar-se cap al castell però abans en detindrem en la Tiergärtnertor, una de les portes d'entrada de la muralla on podrem trobar cases de parets amb entramat de fusta i la casa-museu d'Albert Durero un dels millors pintors d'Alemània conegut pels seus excel·lents gravats.



I per despedir la visita a la ciutat res millor que visitar el seu castell, el Kaiserburg. Poc queda d'aquell edifici que durant un parell de segles va ser la seu imperial del Sacre Imperi, però convé visitar el seu pati d'armes, les quadres que ara són un alberg i l'antiga capella.




I no oblides pujar a la Sinwellturm, torre circular del segle XII encara que hages de fer un poc de cua, ja que sols un nombre limitat de visitants pot pujar que són contats per un dispositiu electrònic.


La pujada paga la pena per que des de dalt es pot gaudir de les millors vistes de la històrica ciutat de Nürnberg.



dissabte, 19 de desembre del 2015

La grand place de Brussel·les, la més bonica d'Europa

La capital de Bèlgica i de la Unió Europea atressora un dels conjunts urbanístics més bònics i bucòlics del vell continent és ni més ni menys que la Grand Place. És un conjunt d'edificis gòtics i renaixentistes on destaca per la seua imponent façana l'Ajuntament.
Aquest edifici va ser construit al segle XV en estil gòtic brabantí i destaca sobre tot els seu campanar de 96 metres que domina tot el centre hístòric de la ciutat. Si es disposa de temps és aconsellable enrolar-se en una visita guiada per tal de gaudir de les seues sales interiors.



La casa del Rei, en un principi casa del pa, és altre notable edifici que acolleix el Museu de la Ciutat que conté una amplia col·lecció de roba per a vestir a l'infant més popular de la ciutat, el maneken pis.
http://ferranlerma.blogspot.com.es/2014/05/el-manneken-piss-lhabitant-mes-famos-de.html de vestits per a l'infant més famós de la ciutat, el seu manneken pis

La resta d'edificis són majoritàriament cases gremials, ja que els diferents gremis foren importantíssims per al desenvolupament econòmic de la ciutat.



Molt prop de la Grand Place trobem unes galeries comercials, les més famoses són les Galeries Reials de Sant Humbert que foren inagurades en 1847 i varen ser de les més luxoses d'Europa.





En eixir de les Galeies Reials si tires cap a l'esquerra trobarás l'edifici de la borsa amb un interessant mercat de Nadal. L'edifici de la segona meitat del segle XIX té escultures de Rodin.


Si de les Galeries vas capa a la dreta no et serà difícil trobar la imponent catedral gòtica dedicada a Sant Miquel i Santa Gúdula, els sants patrons de la ciutat de Brussel·les.


Baixant en direcció sud arribarem al palau reial construit al segle XIX i que es pot visitar perque no és el lloc de residència de l'actual família reial.


Més cap al sud es troba la Basilica de Notre Dame du Sablon que destaca per les seues espectaculars vidrieres que poden assolir els 15 metres.




Al costat hi ha una placeta, la place du petit sablon on es troben representats 48 antics gremis amb 48 escultures sobre 48 pedestals.



I per a acabar de recòrrer el centre històric acabarem visitant l'església de Notre Dame de la Chapelle que té una capella dedicada a la memòria del pintor flamenc Pieter Brueghel el Vell.





dissabte, 12 de desembre del 2015

La plaça de l'ajuntament de Viena, fantàstica en Nadal

Hui viagem a la capital d'Aústria, ho hem fer cada any des de que està en marxa aquest bloc i al 2015 tampoc podia faltar.
Viena és una ciutat realment fascinant i més encara si cap, durant les festes nadalenques quan els mercats de nadal amb olor a glüwein, un vi calent i especiat, ompli les sesues places. De totes elles la que més màgia té en Nadal és la plaça de l'ajuntament que es veu animanada per una pista de gel i un gran mercat nadalenc.
L'edifici més imponent d'aquesta monumental plaça és l'ajuntament nou, de planta neogòtica que intenta imitar l'estil de l'ajuntament de Brusseles. Va ser construit a finals del segle XIX i la seua torre més alta poc li falta per fer els cent metres.


Just al costat de l'orgarn de poder municipal s'alça el Parlament també de la mateixa època però amb un estil neoclàssic. Va allotjar al més alt òrgan legistaltiu de l'Imperi Austrohongarès i ara ho és d'Aústria. és tot un homenatge a la Grècia clàssica la cuna de totes les democràcies i crida l'atenció l'escultura de Palas Atenea que presideix l'entrada.




L'altre edifici monumental de la plaça és el Burgtheater, d'estil neorrenaixentista construit en 1888. Molts el consideren el teatre més prestigiós del món en llengua alemanya. Cal remarcar que la part central de l'edifici va haver de refer-se de nou degut a una bomba que ciagué en 1945 però ara el seu estat és impecable i pot acollir fins a un mil·ler d'espectadors.




Per a tancar el rectangle que forma la plaça està l'edifici de la Universitat de Viena, la més antiga de parla alemanya i la tercera més antiga d'Europa. Encara que la fundació de la Universitat data de 1365 l'edifici actual és també de finals del segle XIX amb un estil que intenta imitar el renaiximent italià.



Molt prop es pot reposar i agafar forces al Café Landtmann que era freqüentat per un dels més ilustres professors de la Universitat de Vienna, el mateix Sigmund Freund el pare del psicoanàlisi.


I per acabar caminaren uns quants metres atrets per dos torres neogòtiques de 99 m que destaquen sobre els edificis situats d'esquenes a l'Ajuntament mirem cap a l'esquerra, pertanyen a l'església votiva, Va ser construida just davant d'on l'emperador Francesc Josep I es va salvar d'un atentat en l'any 1853 en acció de gràcies. Però tan gran ofrenda no va evitar la mort del seu nebot i succesor en el tron Francesc Ferran d'Aústria que va morir assassinat a Sarajevo en 1918 i que molts consisderen el germen de la 1a Guerra Mondial.

http://ferranlerma.blogspot.com.es/2013/01/sarajevo-marcada-per-la-historia-del-xx.html