diumenge, 1 de desembre del 2013

Linz, història, cultura i avantguarda austriaca

Linz està abraçada al Danubi des de fa més de dos mil anys. Els romans fundaren ací la ciutat de Lentia aprifitant un assentament celta.
La ciutat va viure el seu moment d'esplendor quan l'emperador Frederic III d'Hagsburg es va establir a la ciutat a finals del segle XV. Al segle XX durant el Tercer Reich estigué a punt de convertir-se en el principal centre cultural de l'Alemània nazi ja que era la ciutat preferida de Hitler però la segona guerra mondial aturà aquest projecte. Però en l'any 2009 va ser la capital cultural d'Europa junt a Vilnius, la capital lituana.



Linz és hui la tercera ciutat més poblada d'Aústria i té aeroport però crec que la millor forma d'arribar-hi és amb tren des de Viena, veure el Danubi encara encaixonat entre muntanyes és una meravella. L'estació de la ciutat és un símbol de modernitat en la ciutat.



Abans d'arribar al centre històric cal passar per la catedral nova i per a trobar-la sols s'ha de mirar cap amunt fins topar-se en la punxa d'un campanar neogòtic de 134 metres, tres menys que el campanar de la catedral de Viena. L'arquitecte Vinzenz Statz tenia carta blanca i va fer el temple més gran de tota Aústria amb capacitat per a més de 20000 fidels però l'única condició era no superar l'alçada de la torre de l'Stephandom de Viena.



Cal entrar per veure la seua grandiositat interior, les colorides vidrieres i la impressionant cripta
.








 El lloc més bucòlic del centre històric és la Hauptplatz, una plaça de 220x60 metres amb edificis que van des del gòtic fins al barroc.

 

Però el que més crida l'atenció és columna de la pesta , aquest element està present en tota ciutat que va pertànyer a l'Imperi Austrohongarès.






La de Linz és de les més grans i data de de 1723 on els ciutadans agraïen haber-se lliurat del foc, la guerra i la pesta.


 Molt a prop aguaiten dos campanars idèntics barrocs que pertanyen a una església de Sant Ignaci que va ser construida pels jesuites i que es va convertir en la catedral de Linz en 1785 quan es traslladà el bisbat de l'Alta Aústria a aquesta ciutat.









Encara que la façana principal no pot negar de cap de les maneres que aquest temple és propi dels jesuïtes, la gent l'anomena com Alter Dom, és a dir, catedral vella.






















 Més són els palaus i esglésies que es troben al casc antic però si tens poc de temps serà millor que t'acostes cap al danubi per a pujar a la Römerberg ( muntanya romana) , on Frederic III va construir la seua residència. Al segle XVII es va renovar convertint-se en el castell barroc que és hui. En ell s'ha ubicat una colecció nacional d'art des d'època medieval dins al segle XIX.
 




















Més que l'edifici i el museu el que més em va agradar va ser les espectaculars vistes al Danubi i a la ciutat.


Al costat del castell està l'església més antiga de Aústria, la de Sant Martí que va ser construida com a part de la residència reial en època de Carlemagne. Sols es pot visitar amb guia.




També hi ha una escultura de Johannes Keppler que va viure a la ciutat  i on va descobrir la seua tercera llei en l'any 1618.










La visita cultural de Linz no estaria mai completa sense l'entrada a l'Ars Electronica Center, un museu homenatge a la tecnologia més avantguardista, ubicat en un edifici que vist de modernitat una part de la ribera del Danubi.




L'entrada és cara, els primers minuts són un poc tensos perque no entens res però els guies son fantàstics i a la fi quedes impressionat.







Recorde dos muntatges que em van deixar bocabadat.
Un era una espècie de sistemes de rodes dentades enganxades entre si, la primera girava cada cert temps, quan ja havia girat deu vegades feia passar una dent a la segona, quan la segona havia girat deu vegades feia que una tercera passara una dent i així successivament. A la fi l'home havia construit un aparell que pot estar funcionant fins un temps enorme, més del que durarà la humanitat sobre la Terra!
El segon consistia en una escultura de fils de metall que anava canviant de forma. La guia ens va dir que tot depenia de l'observador. Segons la seua posició feia ombra per determinats llocs i aquest metall s'escalfava menys per aquestos llocs i es doblava per on més li donava la llum.
Realment interessant i observar aquestos enginys.

Si encara tens temps i vols gaudir d'un moment de pau junt a un entorn natural has d'agafar des de la Hauptplatz el Pötslingbergtram, un tramvia que puja fins al cim d'una muntanya on s'eregeix una basílica del segle XVIII la Wallfahrtskirche zu Sieben Schmerzen Mariens, o basílica de la mare de Déu dels set Dolors. El lloc és magnífic per que estàs a 537 en plena natura i pots gaudir d'unes vistes completes de la ciutat.

 


I per a recuperar forces res millor que tastar la linzertorte, un dolç de pasta cruixent i farcit de confitura i fruits secs picats, molt consistent. Segons diuen és la recepta més antiga de Aústria i està ja documentada en l'any 1653.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada