Cmencem any nou i com cada any les primeres entrades del blog aniran dedicades a un element arquitectònic i enguany el 2025 ens porta de compres per passatges comercials. El de hui es troba en les antípodes, en la ciutat d'Auckland, la més poblada de Nova Zelanda i de pas isitarem el seu port.
Des del comercial carrer Queens accedirem a un pasatge comercial d'era victoriana acabat en l'any 1929 obra d'un arquitecte d'ascendència maorí, és a dir, indígina de Nova Zelanda. Al seu interior trobarem tendes especialitzades, alguna cafeteria i una col·lecció de banderes històriques.
Molt prop està l'edifici anomenat Britomart una estació de tren ubicada en el que va sr una oficina de correus d'estil barroc eduardès. L'estació es va ubicar ací a principis del segle actual i ha estat tancada durant quatre anys per a poder construir tunels baix per a que no siga una estació terminal.
Altre gran edifici històric que podem trobar al port d'Auckland és el Ferry Building, una estació marítima de color roig i groc també d'estil barroc eduardès de quatre altures, no de cinc com es pretenia inicialment, i corona per un rellotge.
Si agafen cap a l'oest Customs Street trobem altre edifici hisòric d'estil neorenaixentista francés amb torres coronades amb teules de pissara. Es tracta de l'antiga duana construïda en la segona meitt del segle XIX i hui convertida en botigues i centre cultural.
I ara se n'anirem al passeig marítim de la ciutat per a gaudir de l'atemperat Pacífic i de construccions modernes que han anat apareguent en els darrers anys com el museu marítim d'Auckland i després travessarem un xicotet biaducte per a gaudir d'una zona de restaurants i cafeteries. A mi em va tocar travessar en vaixell per que el pont estava en obres.
Aquesta zona creada per a l'America's Cup té edificis molt originals com el Viaduct Events Center, un conjunt de set espais de sis mil metres quadrats i tres altures. Té un saló per a onar de mejar a mil dues-centes personnes.
Sorpren també pel seu disseny d'avantguard l'edifici de l'ASB North Warf que destinat a oficines que es poden llogar de set nivells per a tot aquell que li agrade treballar a menys de deu metres de l'oceà Pacífic.
Però el millor de tot el port de la ciutat d'Auckland és sense cap mena de dubte el conjunt de gratacels que s'asomen al Pacífic amb el permís de l'Sky Tower d'Auckland que en el seu dia va ser l'estructura més alta de l'hemisferi sud.