De l'Atlàntic més septentrional ens desplacem a l'Atlàntic meridional per que altre imperi colonial comercial va establir en l'Àfrica austral una colònia. En l'any 1656 prop del Cap de Bona Esperança, la Companyia Neerlandesa de les Índies Orientals va crear una zona per a abastir d'aigua i aliments als vaixells que es dirigien a les colònies de Madagascar i Indonèsia. La població procedent dels Païssos Baixos i els hugonots expulsats de França ana creixent i la Colònia Neerlandesa del Cap anà prosperant. Finalment en l'any 1806 l'Imperi Britànic la va annexionar aprofitant l'invasió napoleònica de la metròpoli neerlandesa.
Aquells holandesos, anomenats afrikáans o bòers, que significa llaurador en holndés, anaren fugint cap al nord i est de l'actual Sudàfrica i hagueren de lliutar contra zulús. Arribaren fins i tot a terres de Zàmbia i Zimbàbue, però la febre groga els va fer tornar. Hui en dia uns set milions descendents d'aquestos pioners colons viuen en Sud-àfrica i la seua llengua, l'afrikàans, derivada de l'holandés, és una de les onze llengües oficials al país.
Hui se n'anem a visitar el magnífic monument que vol honrar la memòria d'aquestos voortrekkers, que significa els que avancen primer en afrikàans. Aquest imponet edifici de granit de quaranta metres d'ample i quaranta metres d'alt es troba prop de Pretòria, una de les tres capitals del país. Per cert el nom de Pretòria ve del líder bòer Andries Pretorius.
L'edifici està rodejat per una peculiar tanca circular d'escultures que representen carros de rodes per recordar la batalla del riu sagnant on els voortrekkers feren un cercle amb els seus carrors per a defensar-se dels zulús que els atacaven. Uns cinc-cents bòers s'impossaren a milers de zulus gràcies a l'ús de rifles i un cannó.
Passada la tanca podrem gaudir d'un bonic jardí amb plantes autòctones i de les imponents façanes de granit amb els quatre cantons decorades amb quatre esculutres, tres representen a tres líders bòers, una altra representa al voortrekker desconegut. En la façana principal també trobem l'escultura d'una mare i el seus fills que representa els valors dels afrikàans, la família i el cristianisme.
A l'interior gaudirem d'un ample espai coronant per una impressionant cúpula amb la part més alta coberta amb un vidre rosó que deixa invaïr de llum tot l'espai i que enlluerna un majestuós cenotafi dedicat als voortrekkers morts.
En la planta baixa de l'edifici, a banda del cenotafi, hi ha un xicotet edifici que recull objectes de l'època, algun dels carros que els primers colons utilitzaren i una exposició de quadres on es reflecteix la vida que portaven.
Pujar a la part alta de l'edifici és una gran experiència per que es pot gaudir d'unes espectaculars vistes de la ciutat de Pretòria, i de la reserva natural que envolta el monument, una bucòlica sabana amb molts exemplars de cèrvids.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada