dimecres, 30 d’agost del 2023

Tiraspol, la capital soviètica de l'estat de facto de Transnistria

 La darrera i refrescant entrada dedicada a les platges ens porta hui a la República Moldava de Transnístria, un estat amb govern de facto que sols està reconegut internacionalment per altres tres repúbliques amb govern de facto, Ossètia del Sur, Abkhàzia i Artsakh. Els governs d'aquestes repúbliques han aparegut després d'un colp d'estat amb el suport econòmic i militar de Rússia en antigues repúbliqus soviètiques com són Moldàvia, en el cas de Transnistria i Geòrgia en els cassos d'Ossètia del Sud i Abkhàzia. D'aquesta manera els ciutadans d'origen rus que viuen en aquestes exrepúbliques soviètiques s'asseguren que la seua llengua i cultura està protegida i la mare pàtria Rússia, té un tocet de terra en aquestos païssos, que miren cada vegada més cap a occident, un estat titella.


Transniístria és una estreta franja de menys de deu ciutats ubicada entre la frontera d'Ucraïna i Moldàvia. El riu Dnièster és el que li dóna nom i es va declarar estat independent de Moldàvia en 1992, tres anys després de la indepència de Moldàvia de la Unió Soviètica. Hi va haver una guerra que durà uns dies i un dels detonants va ser un decret del govenr de Moldàvia on la llengua moldava, una variant del romanés, que en aquesta zona s'escribia en alfabet cirílic com el rus, passava a ser escrit el alfabet llatí. La majoria de població russa es va rebelar i en 1992 es va declarar el govern de facte que a dia de hui encara continua vigent. La seu guvernamental de la República Moldava de Transnistria es troba davant del riu Dnièster


Si en Rússia ja queda poc de l'època soviètica, ací en Transnístria junt amb Bielorrúsia és el lloc on el passat soviètic està més present, l'aïllament ha retardat el procés de glovalització. Davant de la seu del govern es troba una escultura de Lenin col·locada en 1987 per a celebrar el setanté aniversari de la revolució d'octubre.



Molt soviètic també és el monument del tanc de guerra de l'antiga Unió Soviètica que adorna el terraplè on està ubicat el govern de la República Moldava de Transnístria. Aquest T-34-85 va participar en l'alliberament de Bulgària, Hongria, Ucraïna i per descomptat Moldàvia durant la segona guerra mundial.



Una original capella ortodoxa està molt pop del tanc T-34-85. Està dedicada a Sant Jordi i destaca per la seua cúpula daurada i els mosaics que representen icones ortodoxes que decoren les seues xicotetes parets. És un més del monuments erigits en el Memorial de la Glòria en la jove capital de Transnístria.


I si he dit jove ciutat és per que Tiraspol va ser fundada en l'any 1792 pel generalíssim de l'exèrcit de l'Imperi Rus Aleksandr Suvórov. És dels pocs militars de la història que mai va perdre una batalla i una impressionant escultura de bronze decora la lletja plaça principal de la capital de Transnístria.


El Memorial de la Glòria es completa amb la flama eterna en honor al soldat desconegut i la tomba d'uns mil dos cents soldats que participaren i moriren en la guerra d'Afganistan dels anys vuitanta i en la guerra de Transnístria a principis dels anys noranta.



I creuant el boulevard 25 d'Octubre es troba la catedral de la Nativitat de Crist, un temple ortodox construït entre 1998 i 2000. a destacar les seues cúpules daurades i sostres de color verd que destaquen des d'un xicotet estany que està al costat.


I després d'aquesta visita per l'original i soviètica ciutat de Tiraspol anem a refrescar-nos amb un banyet en la platja d'Orasuliu, a l'altra part del riu Dnièster. Els grecs l'anomenaven Tiras d'on ve el nom de Tiraspol, ciutat del Tiras. Amb més de mil quilòmetres desemboca al Mar Negre.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada