divendres, 20 d’agost del 2021

Göteborg, l'agradable segona ciutat de Suècia.

 Seguint el nostre viatge per les nacions que eixiren beneficiades amb la caiguda de Napoleó i el Congrés de Viena, hui ens pararem en Suècia que va ampliar el seu territori amb Noruega que abans pertanyia a Dinamarca. La unió de Suècia i Noruega va durar quasi un segle, des de 1814 a 1905.



La ciutat de Göteborg és la segona ciutat més gran del país i la cinquena dels països nòrdics encara que la seua història no és massa llarga per què acaba de fer quatre-cents anys. Nosaltres començarem a conéixer-la per l'Estació Central, que es va construir en 1858.



De l'estació anirem a buscar la desembocadura del riu Göta Älv i la mar per gaudir d'un dels gratacels més famosos de la ciutat, el Lilla Bommens que traduït al nostre idioma significa pintallavis. Aquest edifici és obra de l'arquitecte Ralph Erskine i té vuitanta-sis metres d'alçada.



Si t'agrada la mar pots pernoctar en un veler de l'any 1907 que va ser restaurat i que es coneix amb el nom d'Hotel Barken Viking. Jo ho vaig en altre hotel-vaixell que s'anomenava Ibis Style, però trobe que ja no existeix.



Tornarem cap al centre de la ciutat i ens pararem a observar l'edifici del segle XVII millor conservat de Göteborg, el Kronhuset. El seu nom significa la Casa de la Corona perque va ser manada construir pel rei Gustav Adolf II con a magatzem militar.


Just abans de creuar un canal hi ha una plaça dedicada al rei fundador de la ciutat, la Gustaf Adolfs torg, que té dedicada una imponent escultura. En aquesta plaça es troba l'ajuntament i l'edifici de la borsa i és el centre neuràlgic del centre.



A l'altra part del canal ens trobarem en la discreta catedral, la tercera que ha construït la ciutat, ja que les dues anteriors es varen cremar. Aquest temple d'estil neoclàssic és de principis del segle XIX i del seu interior, quasi desproveït d'ornamentació, cal destacar l'imponent orgue.



Ens trobem en la zona més històrica de la ciutat on podem gaudir d'uns pocs, però agradables carrers en quadrícula que són d'ús exclusiu per als vianants i que estan plens de botigues i cafeteries. És un lloc ideal per a passejar si el temps acompanya.


Caminant cap al sud-est i a la voreta d'altre canal, ens apareix un edifici conegut com a Feskekörrka, que vol dir església gòtica, però cal recordar que la ciutat va nàixer quan l'estil gòtic ja estava passat de moda més de cent anys, En realitat és el millor mercat de peix de la ciutat aixecat en l'any 1874.




Creuarem el canal per a visitar la Hagakirkan un temple neogòtic de la segona meitat del segle XIX que dóna servei religiós al districte de Haga.. El seu campanar d'agulla arriba fins a una alçada de quaranta-nou metres.




I per acomiadar-nos d'aquesta ciutat cal pujar al pujol on està l'Skansen Kronan, un xicotet fort  del segle XVII. Té forma octogonal amb murs de més de quatre metres d'amplitud i es va dotar de canons que mai s'utilitzaren per que mai ha sigut atacat. Les vistes des d'ací són impressionants.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada