divendres, 23 de juny del 2017

El Nacional Mall de Washington, el foro de l'imperi americà

Amb l'entrada de hui viatgem a altra ciutat creada per a ser capital i que a pesar de no tindre un gran bagatge històric, l'empeny i els dòlars americans l'han convertit en una ciutat monumental i quasi perfecta. Així que calceu-vos de forma còmoda que anem a fer una passejada quilomètrica per Washington DC, la capital dels Estats Units.


Des de Filadèlfia o Nova York, antieriorment capitals, és accesible amb tren i la veritat és que paga la pena fer-ho per conéixer i gaudir de la seua monumental Union Station Whashington DC inaugurada en 1907 i d'estil neoclàssic molt acord amb allò què veurem en la ciutat.



Al seu interior sorprén i molt la seua grandiosa volta i la decoració i no cal dir que al ser una de les més transitades del país ofereix tot tipus de serveis.




A un breu passeig s'arriba al centre de poder del que està considerada la primer potència mundial, es tracta ni més ni menys que del seu magnífic capitoli, un dels edificis més omnipresents en cinema i televisió i seu del govern. Però deixaren la seua visita per a altra ocasió i sols gaudiren de la seua fastuosa façana coronada per un grandiosa cúpula que no vaig poder veure perque estava en obres.




Des de l'estany  que hi ha enfront del capitoli comença el quilomètric National Mall on es troben els millors museus del país com són el Museu Nacional d'Història Natural, la National Gallery of Art, National Air and Space Museum, National Museum of American History o el Smithsonian Castle, un castell d'estil victorià que és el centre d'informació d'una important institució cultural.


Continuant el nostre camí i ens aturarem en una de les construccions més altes de la ciutat, senzilla però imponent, es tracta del monument a Washington, el primer president del país i que donà nom a la ciutat creada per a ser capital a finals del segle XVIII. Abans la capitalitat havia estat a Filadèlfia i Nova York. L'obelisc mesura 170 metres i es pot pujar fins a dalt de forma gratuïta com moltes coses en aquesta ciutat, el que cal és sol·licitar-ho prèviament.


Però no sols Washington té el seu monument, a mà esquerra i a un passeig del National Mall es troba un templet neoclàssic dedicat a la memòria de Jefferson el tercer president del país. El lloc és molt bucòlic, ja que està vora a un llac artificial i el riu Potomac.


La capital dels Estats Units, fundada en 1791 va anar engalanant-se durant tot el segle XIX i XX amb espectaculars edificis i aquesta tendència no ha parat, en el segle XXI, en 2004 s'inaugura un complex de fonts, templets i escultures en memòria dels soldats que participaren en la segona guerra mundial.


I per fi arribem a l'altre extrem del National Mall, després de recórrer 1,6 intensíssims quilòmetres. Ací trobem el Lincoln Memorial, altre temple neoclàssic construit a principis del segle XX on podem trobar una escultura sedent del setzé president.



Són moltes les construccions entorn al National Mall que honren la memòria d'importants personatges de la breu història dels Estats Units com Martin Luther King, Franklin D. Roosevelt itambé memorials als soldats de diferents guerres com la del Vietnam, però nosaltres tornarem cap a l'estació passant el més prop possible d'altra de les icones de la ciutat com és la Casa Blanca, la residència del president.


Hui està plena de gent perque al ser pasqua els Obama han convidat a una multitud de xiquets a buscar ous i conills de pasqua pels seus jardins. Faran el mateix els Trump?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada