En aquesta ciutat, un orfebre, Johannes Gutemberg va passar a la història per inventar una màquina que ajudaria a propagar la cultura i el saber d'una forma que mai s'havia fet abans, estic parlant de la impremta, que fins a l'arribada d'inernet era el principal transmissor d'informació.
Mainz té una de les catedrals més bòniques del romànic alemany, la kaiserdom, construida amb una pedra de color rosa que apareix en altres monuments del centre.
El claustre gòtic de dues plantes es va construir en la primera dècada del segle XV, quan Gutemberg era un xiquet, i sols té tres costats.
Al costat de la catedral està la plaça del mercat, on encara es celebra tres dies a la setmana mercat, el Mainzer Wochenmarkt, i que està rodejat de cases d'origen medieval.
Però el millor és deixar-se perdre pels carrers del centre històric on es podem trobar amb alguna sorpresa com el Kirschgarten amb les típiques cases de façana amb entramat de fusta.
Més sorpreses ens donarà aquest passeig pel cor medieval de la ciutat com són algunes de les seues fonts.
Eixint del centre històric cap al sud i dalt d'un pujol es troba l'església de Sant Esteve. És d'origen medieval però és de visita obligatòria per les vidrieres de l'artista rus-jueu March Chagall,
Al nord del casc antic es pot gaudir de la impressionant decoració rococó de l'església de Sant Pere encara que el temple es va començar a construir en l'any 944.
Just darrere de l'església es pot contemplar de la gran columna de Júpiter, en realitat és una còpia de la que hi havia a la Mogontiacum romana.
Molt a prop, i al costat del Rin, es troba el palau del príncep elector, el Kurfürsliches Schloss, del segle XVIII i hui Museu d'història romana i germànica.
I per a acomiadar aquest recorregut per la capital de Renània-Palatinat ens podem acostar al que queda de l'església de Sant Cristòfol, lloc on va ser batejat Gutemberg o bé visitar el Gutemberg-museu que té una reconstrucció del taller del mestre i alguns incunables impressos al segle XV.