dissabte, 17 de setembre del 2016

Mainz o Magúncia, la ciutat de la impremta

Hui se n'anem de viatge a Mainz, una ciutat alemanya situada a la vora del Rin. La ciutat d'origen romà va ser la capital de la província romana Germània Superior i es coneixia amb el nom de Mogontiacum que derivà a Magúncia.


En aquesta ciutat, un orfebre, Johannes Gutemberg va passar a la història per inventar una màquina que ajudaria a propagar la cultura i el saber d'una forma que mai s'havia fet abans, estic parlant de la impremta, que fins a l'arribada d'inernet era el principal transmissor d'informació.

Mainz té una de les catedrals més bòniques del romànic alemany, la kaiserdom, construida amb una pedra de color rosa que apareix en altres monuments del centre.


Al seu interior trobem  impressionant nau romànica que pot resultar un poc austera per que els altars gòtics que la decoraven es van perdre. També té una gran cripta.


El claustre gòtic de dues plantes es va construir en la primera dècada del segle XV, quan Gutemberg era un xiquet,  i sols té tres costats.



Al costat de la catedral està la plaça del mercat, on encara es celebra tres dies a la setmana mercat, el Mainzer Wochenmarkt, i que està rodejat de cases d'origen medieval.






Però el millor és deixar-se perdre pels carrers del centre històric on es podem trobar amb alguna sorpresa com el Kirschgarten amb les típiques cases de façana amb entramat de fusta.


Més sorpreses ens donarà aquest passeig pel cor medieval de la ciutat com són algunes de les seues fonts.




Eixint del centre històric cap al sud i dalt d'un pujol es troba l'església de Sant Esteve. És d'origen medieval però és de visita obligatòria per les vidrieres de l'artista rus-jueu March Chagall,





Al nord del casc antic es pot gaudir de la impressionant decoració rococó de l'església de Sant Pere encara que el temple es va començar a construir en l'any 944.




Just darrere de l'església es pot contemplar de la gran columna de Júpiter, en realitat és una còpia de la que hi havia a la Mogontiacum romana.




Molt a prop, i al costat del Rin, es troba el palau del príncep elector, el Kurfürsliches Schloss, del segle XVIII i hui Museu d'història romana i germànica.


I per a acomiadar aquest recorregut per la capital de Renània-Palatinat ens podem acostar al que queda de l'església de Sant Cristòfol, lloc on va ser batejat Gutemberg o bé visitar el Gutemberg-museu que té una reconstrucció del taller del mestre i alguns incunables impressos al segle XV.



dissabte, 10 de setembre del 2016

Cartagena, un viatge de 2500 anys

El 8 de setembre de 1888 Isaac Peral va botar el seu primer submarí però com moltes vegades passa en el nostre país, el seu treball no va ser reconegut i sols quan un grup d'enginyers alemanys s'acostaren a la seua ciutat natal, Cartagena, ja mort l'inventor, és quan es van adonar de la importància del seu invent. Aquell submarí encara es conserva i es pot visitar al museu naval de Cartagena.


La ciutat de Cartagena ha sigut durant els darrers segles una ciutat portuària i militar i totalment oblidada pel turisme, però amb la recuperació i posada en valor del seu patrimoni arqueològic que abrçaa una etapa històrica de 2500 anys fa que els seus carrers s'òmplinguen de visitants.

Només arribar cal fer-se amb el "abono completo" que et permet entrar en les principals atraccions de la ciutat i usar el bus turístic i el vaixell turístic.

La primera parada que també és la primera cronològicament parlant és la muralla púnica, que data del segle III a. C, dels temps de Cartago Nova. El tram visitable mesura 30 metres de llarg i en alguns punts assoleix els 3 m d'alçada.


Al costat de les restes púniques es pot visitar les restes de la cripta de l'ermita de Sant Josep que són dos mil anys més joves, amb una estructura circular de nínxols i restes de policromia.


De l'època romana són molt nombroses les restes arqueològiques que hi ha a la ciutat però la més interessant per a visitar és sens dubte el barri del fòrum amb part de les columnes i on encara es pot apreciar l'estructura de cases algunes d'elles amb pintures murals que tenen dos mil anys.




I continuant aquest viatge a través del temps cal ara moure's pels carrers més antics de la ciutat fins a arribar a les restes de la muralla bizantina. No són tan interessants com els de la púnica però ens traslladen a l'inici de l'era medieval.


De l'era medieval és també el que queda de l'antiga catedral de Santa Maria la Vieja, un temple que fou catedral al segle XIII i que va ser destruït en 1939.


Però el més espectacular de tot és el teatre romà que va ser descobert no fa molts anys i que tenia capacitat per a sis mil persones.


Al costat del teatre es troba el castell de la Concepció, ubicat sobre les restes d'un alcàsser musulmà i hui convertit en museu. És recomanable pujar, un modern ascensor panoràmic t'estalvia la successió de costeres i les vistes són per a gaudir.





Ara cal pujar al vaixell turístic que et porta al fuerte de Navidad, construït al segle XVII i renovat al segle XIX.


Des d'ací i amb el trajecte panoràmic que ofereix el vaixell turístic pel port durant la tornada es poden contemplar vàries fortificacions més a més d'espectaculars vistes.





Per 1 euro és possible gaudir d'una visita guiada per l'interior de l'ajuntament de la ciutat, de principis del segle XX. Va estar tancat durant molts anys perque es trobava en estat de ruïna degut a la inestabilitat del terreny on s'asseu, que havia estat guanyat al mar anteriorment.





Si encara et queden forces pots gaudir de les compres pels carrers del centre històric.