dimecres, 11 de desembre del 2024

Cullinan, el poble sud-africà dels diamants més grans del món

 Benvinguts a la segona entrada minera de les quatre que hi haurà fins a la fi de l'any 2024. Hui viatgem molt lluny ni més ni menys que a Sud-àfrica per a conéixer una mina de diamants que encara està en funcionament des de que es va obrir en l'any 1902.


La mina oberta a principis del segle XX donà pas a un xicotet poble de nom Cullinan, el cognom de l'empresari que explotava aquest jaciment de diamants a uns cinquanta quilòmetres de Pretòria, una de les capitals del país. L'ofina de turisme és una xicoteta cabanya d'estil africà ubicada prop de la principal artèria del poble, Oak Avenue.


Molt prop cal fer-se la típica foto de turista quan s'arriba a un poble o ciutat amb les lletres en gran que diuen "I love....". La de Cullinan és realment original i poc decorosa que no passa desapercebuda per cap visitant.


Si mo t'agrada fer-te la foto en aquesta escultura escatològica sempre està l'opció de buscar-ne altre. Com que estem al poble dels diamants hi ha una escultura que representa un enorme anell coronat amb un gran brillant.



El poble no és massa gran i no destaca pel seu catàleg d'edificis monumentals i històrics però si que té una bucòlica església dedica a Sant Pere de ritus catòlic. No és la més antiga del poble però té l'honor de ser l'església catòlica més antiga de la regió de Pretòria que encara està en peu. És de l'any 1913.



El més interessant d'aquest poble, a part de la mina que ja ens falta poc per a visitar-la,  és sense cap mena de dubte les cases d'estil eduardià i victorià de l'Oak Avenue.  També hi ha un museu, el de McHardy House Museum, la casa del director de la mina fins l'any 1913 i que es conserva tal cual amb molts objectes originals.


I finalment pagant l'entrada corresponent es pot accedir al recinte de l'encara operativa mina on es veu molt de museu i poc de mina. Només entrar es veuen les cases històriques dels enginyers que et teletransporte a l'Anglaterra de fa cent anys.


Dins del recinte miner està també la primer església que tingué el poble, es va construir en l'any 1908. Es tracta de l'església presbiteriana, una xicoteta joia que encara es manté en peu de quan el poble va començar a sorgir.


Un xicotet museu i centre d'interpretació s'aixeca dins de la zona on ja es treballa. Allí podrem saber més sobre els pedruscos que han eixit sota la terra d'aquest poble entre ells el diamant Cullinan I de 600 quilats que va ser regalat al rei Eduard VII i que va donar per a 150 brillants que adornen les joies de la família reial anglesa.



També i va haver un Cullinan II, Cullinan III i altres més. El Cullinan II enlluerna sobre la Corona de l'estat Imperial Britànic que es pot veure i gaudir si se visita la Torre de Londres, lloc on es guarden les joies reials.


El passeig pel recinte continuarà sobre terra descobrint molts edificis destinats a l'extracció de diamants, en cap moment s'accedeix a les galeries per que ací una xicoteta pedra pot tenir un valor de milers d'euros.



I la visita acaba en l'impressionant forat que han anat fent els homes en aquest lloc per a exterure aquesta pedra preciosa. De fet estem a la tercera mina a cel obert més gran del món i la veritat que impressiona.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada