dissabte, 18 d’abril del 2015

Philadelphia, la segona capital dels Estats Units

Philadelphia ha tingut un paper principal en el naiximent dels Estats Units d'Amèrica i per això la capitalitat del nou país va ser traslladada ací des de Nova York en 1790,i ací va romandre fins al 1799 quan la ciutat creada i construida per a ser capital, Washington DC ja estava preparada per a ser-ho.

Philadelphia va ser fundada per William Penn en 1682, després de que el mateix rei Carles II d'Anglaterra li donara permís  i així el govern anglés es quedava lliure dels deutes que tenia amb el pare de William. La ciutat sempre tindrà present qui va ser el seu fundador per que la seua escultura presideix la torre de l'ajuntament.


L'origen és realment bucòlic, en primer lloc pel seu nom ja que Philadelphia en grec vol dir amor fraternal. En segon lloc la forma totalment pacífica en que es va fundar la ciutat, Penn va comprar el terreny als indis evitant així cap tipus de guerra que ennegrira l'origen de la ciutat que des del primer dia anava a ser tolerant amb qualsevol creença religiosa. Cal recordar que Willian Penn era cuàquer, que en aquella època estaven perseguits en Anglaterra per la seua forma d'entendre la religió. No és d'extranyar trovar-se un temple masònic del segle XIX i un temple metodista al centre de la ciutat junt a l'ajuntament.


Philadelphia era a finals del segle XVIII la 3a ciutat més gran de l'imperi britànic, per darrere de Londres i Dublín, a més de ser un focus cultural, editant-se ací el primer diari Nord-Amèrica o un primer tractat en contra de l'esclavitud. I va ser ací en es va redactar la Declaració d'Independència en 1776 i la primera constitució en 1787, en un conjunt d'edificis que encara es conserven tal i com eren fa més de dos-cents anys. És per tant de visita obligatòria el Parc de la Independència.


Sense oblidar l'Independence Hall on es signà la Declaració d'Indepència sempre amb algunes reserves. Si se ve a Philadelphia i es vol entrar a aquest saló és recomanable reservar per internet i amb antelació la visita que sols costa 1,5 $.


També cal passar pel Congrès i el Senat dels Estats Units en l'època en la que Philadelphia era la capital que estan just al costat i es visita mentre s'espera el torn per entrar a l'Independence Hall.



La campana que es va voltejar quan es va declarar la independència està clavillada i ja no pot sonar més així que està exposada en un pavelló just en front i es pot visitar sense entrada, sols cal fer un poc de cua per passar els omnipressents controls de segurat.



Molt prop del Parc de la Independència s'ha creat el Museu Nacional de la Constitució on en una sala es poden veure les escultures a grandària real de tots els pares de la constitució americana.


D'aquells venerables hòmens sempre recordaré a George Washington i Ben Franklin i en aquesta ciutat es pot trobar el seu rastre fàcilment. Al'església de Crist t'indicaran els bancs on solien seure amb les seues famílies.



Fins i tot es pot anar a dinar a la City Tavern, lloc que solien freqüentar i que prepara menus basats en la gastronomia de l'època amb una espectacular recreació, llàstima que els preus i el menjar no acompanyen.


Si es prefereix més exotisme per a dinar, en ple centre i al costat de l'estació d'autobussos es troba China Town amb tot tipus de restaurants i botigues orientals.


La visita a la històrica Philadelphia no estaria completa sense passar pel seu carrer més antic l'Elfreth's Alley que conserva encara les cases del segle XVIII.


Molt a prop està la casa-museu The Betsy Rose House on es suposa que la senyora Elizabeth Phoebe Griscom va bordar la primera bandera nord-amaericana supose que sols amb 13 estreles.


Aquest ha sigut un passeig per la històrica Philadelphia, la llavor de la història dels Estats Units, a la que tornarem sens dubte amb una altra entrada.