Despedirem les entrades imperials en l'illa de Sardenya que va pertànyer a l'Imperi Espanyol fins al segle XVIII, quan després del Tractat d'Utrecht passà a mans austríaques, L'Imperi Espanyol es va fraguar gràcies a l'herència que va rebre Carles I dels seus quatre avis. Del seu avi Ferran el catòlic, rei d'Aragó va rebre l'est de la península i diverses possessions a la Mediterrània que arribaven fins a Nàpols, entre elles l'illa de Sardenya on es troba Castellsard.
Castellsard, abans del tractat d'Utrecht anomenat Castell Aragonés o Castell d'Empúries és un bonic poble medieval ubicat dalt d'una muntanya molt prop de la mar, amb les seues muralles, carrers estres, castell i catedral que anirem descobrint poc a poc.
Del seu històric patrimoni civil cal destacar el que hui és la seu de l'Ajuntament local, un antic palau medieval conegut amb el nom palazzo della Logia i que fa d'ajuntament amb una campana de l'any 1111.
Del patrimoni arquitectònic religios cal destacar l'església de Santa Maria de Gràcia, un temple que formava part d'un convent franciscà del segle XV amb façana molt senzilla de pedra i situat en la plaça de la Misericòrdia.
Però l'església més important de la població és la seua cocatedral dedicada a Sant Antoni Abat, seu catedralícia des de l'any 1503 i que destaca pel seu campanar exempt i estret coronat amb una cúpula decorada amb ceràmoca majòlica de color groc.
L'interior del temple de creu llatina amb volta de canó i de creueria al presbiteri. Té elements propis del gòtic català i del renaiximent i cal destacar el seu altar major aamb un retaule de la mare de Déu que és obra del mestre de Castellsard.
Molt prop està la xicoteta capella de les a`nimes del purgatori aixecada al segle XVIII, amb façana molt simple i porta d'entrada amb arc de mig punt. Els locals la coneixen com ossaia i és el lloc dedicat a fer funerals i pregar pels morts.
Caldrà deixar-se perdre pels carrers medievals estres i empinats de la població on encara queden en peu diversos palaus i altres edificacions religioses i passar sota le polciu, un passadís del segle XVI i XVII de volta de canó.
I acabarem la nostra visita en l'imponent castell de Doria una imponent construcció militar del segle XII, temps en que l'illa de Sardenya estava en mans dels genovesos.i Castellsard s'anomenava Castelgenovese.
Al seu interior podrem gaudir d'unes espectaculars vistes a la mar Mediterrània i d'un museu dedicat a l'artesania local, la cistelleria. És un dels museus més visitats de l'illa de Sardenya a mi em va sorprendre les barques fetes amb aquesta tènica de trenat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada