La darrera parada de la nostra tournée per la francofonia serà la ciutat de Brussel·les, capital de Bèlgica i capital de la Unió Europea. El francés és en aquesta ciutat la llengua del 85 % de la població però no sempre ha estat així. La ciutat històricament ha format part de la regió de Flandes on es parla flamenc, varietat lingüística de l'holandés.
Però des del segle XVIII amb l'ajuda de la noblesa que parlava francés, la immigració de gent francòfona procedent de la regió de Valònia i l'oficialitat del francés com a llengua institucional al segle XIX l'assimilació del francés per part dels parlants del flamenc va anar creixent fins als anys seixanta del segle XX.
Brussel·les hui és considerada una illa bilingüe, en un país dividit en dues regions lingüístiques Flandes i Valònia, on és quasi impossible fer política com passa en la Unió Europea amb una forta diferència entre els països del Nord i del Sud. La seu del Parlament Europeu es troba al sud-est de la ciutat des d'on començarem la nostra ruta.
El Parlament Europeu és un conjunt d'edificis moderns visitables on està el conegudíssim pel seu hemicicle, el segon amb diputats democràtics més gran del món, amb 705 diputats, 46 menys després del brèxit, sols és superat pel parlament de l'Índia.
I caminant cap al centre històric de la ciutat arribarem a la plaça Reial on està el palau del Coudenberg, seu del museu arqueològic a una banda i el Tribunal de Comptes a l'altra banda. Al mig trobem l'estàtua de Godofred de Boullion, un cavaller croat que va conquerir Jerusalem al segle XI.
Presidint la plaça podem trobar l'església de Sant Jaume del segle d'estil neoclàssic de la segona meitat del segle XVIII. Està ubicada sota el solar d'una antiga abadia medieval, hui en dia és la catedral de les forces armades belgues.
De la plaça Reial ixen dos grans carrers, el de la Regència que va cap al sud, alberga el Museu Reial de Belles Arts, que en realitat són sis museus, en aquest edifici podem trobar-ne tres, el d'antics mestres, el d'art modern i el de fi de segle.
Si caminarem fins que el carrer Regència s'acabara, arribaríem al palau de Justícia, un espectacular edifici neoclàssic i neobarroc de les darreres dècades del segle XIX. El que més crida la nostra atenció és la seua espectacular cúpula daurada que s'aixeca a més de cent metres i que s'hagué de reconstruir després de l'incendi que provocaren les tropes nazis.
Nosaltres caminarem en sentit descendent cap al centre de la ciutat per a gaudir d'una vista molt bonica del centre històric que hi ha des del Mont des Arts, un bonic jardí amb mirador amb l'escultura eqüestre del rei Albert I.
En aquest lloc està el modern carrilló du Mont des Arts, construït en 1964 consta de dotze figures rematades per Jacquemart que toca els dotze tocs pegant a una campana de 1750 Kg.
Si continarem en direcció sud buscant l'estació de Bruxelles Chapelle al llarg del Boulevard de l'Empereur, trobaríem una de les poques restes del que queda de la muralla medieval, la torre d'Annessens de principis del segle XIII.
Continuant el nostre camí descendent i cap al centre històric ens trobarem amb l'església de Santa Maria Magdalena. Es tracta d'un temple gòtic del segle XIII amb la façana de la capella barroca de Santa Anna. Va passar a mans protestants en 1576 i bombardejat pels francesos en 1695.
Agafarem cap al sud la rue Duquesnoy i després cap a l'oest la rue du Lombard per a conéixer el personatge belga de ficció més famós del món, es tracta de Tintin. Aquest jove periodista acompanyat del seu inseparable gos Milú va nàixer en 1929 de la mà de George Remi, conegut com Hergé. Un mural de l'heroi belga dels còmics podem torbar girant a l'esquerra des de la rue du Lombard per la rue de l'Etube.
I per a prendre forces després d'haver caminat quilòmetres s'asseurem a dinar en qualsevol restaurant del centre on t'oferiran la trilogia belga per a turistes, clòtxines, cervesa i creïlles fregides inventades ací.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada